Saya, Me, I

Saturday, 28 April 2012

Ada Gaya Cikgu!

Assalamulaikum..
Eppy evening guys :94:...memandangkan sejak kebelakangan ni agak rajin nak update blog jd entry kali nieyh Muci nak cite sket pengalaman Muci jadi cikgu!!

Actually, bukan jadi cikgu betol pon...sebenanye Muci pegi teman kaka sepupu kat skool (SK Seri Bidor ) tmpat die mengajar sebelum die bertukar ke skool baru...:face5:..disebabkan ape die kne tukar 2......(muci malas nak cite :face34:)..eheh..

Niat teman sepupu pegi skool die tuh sebab nak tolong2 la ape yang patut...kot la kne angkat2 barang ke...kemas2 ke...tak de la die sorang2 buat keje....(baik ta?? :face44: ) uhmm....tp disalah erti pulak oleh dak2 kt skool 2...alaa comel :face50:....siap, bg salam pulak 2..ala macam bg salam kt cikgu2 waktu skolah dulu " Assalamualaikum cikgu".....paling terkejutnye dak darjah satu India bg salam..penuh 'assalamualaikum'..hwaa...ttaw nak jawab ape :19:...dah la halus jek suare die..hik3....senyum je la kat die.....:face40:

Ops lupe lak nak g taw..Muci pegi teman kaka sepupu tu due hari je..24 & 25 April...baru 2 hari je melawat skolah tu..dah dapat gelaran cikgu....law seminggu agaknye disuruhnye mngajar dak2 uh...:face12: ..

Hari kedua Muci pegi ke skolah tu, time nak balik..Muci n kaka sepupu Muci pegi naik pejabat kat tingkat atas cz kaka sepupu nak jmpe ngan kerani skool 2..then, datang sorang nieyh..myb kerani skool tu jugak kot..die cerite la anak die cakap kat die yang anak die takmo nakal2 dalam kelas takot nanti cikgu baru tak nak mngajar kelas die :face50:..alaaaa...cian nyeee......dak comel 2 name Danish, darjah 3...

Tetibe aser berkobar2 pulak nak jadi cikgu...eheh, tapi try mntak kat tadika area2 cni...sume nye kate penuh....hurmm...nak buat cmne takde rezeki....:face41:..tp takpe la...ad jodoh ngan kerje 2..jadi jugak nanti...biggrin


:95: nie lah dak2 kelas 2 Gemilang, kelas my kakak sepupu mngajar


Friday, 27 April 2012

Step Untuk Menambah 'Tulisan' or 'Font' dalam komputer!

Assalamualaikum...hee~ lame sangat3 tak meng'update' blog nieyh...bler dok kat umah dah bosan sangat, tetibe aser nak menulis lak...(dah tader keje namenye -_-) ...tp tak kesah lah...

mesti korang dah bosan ngan tulisan or 'FONT' yang ade lam lettop korang an??nieyh ade step2 nye law korang nak tambah 'font' yang baru lam lettop or PC korang.

>> Tapi ini step2 bagi sesiape yang guna window selain window XP..but, mungkin same je step2 nye...try la..:)...ssape yang x guna IDM (Internet Download Manager) leyh tanye aku law ade masalah pape...:)

STEP 1



.:: korang layari lam web http://fonts.simplythebest.net/ ...nanti die akan keluar macam yang kt atas niih.


STEP 2



.::Pastu korang boleh plih yang mane yang korang nak....sebagai contoh aku click kt yang dah dibulatkan tuh...
STEP 3




.:: bile korang dah pilih salah satu yang dalam list tuh...akan kuar banyak2 mcam nie....then pilih la...sebagai contoh...ak pilih yang dalam bulatan tu...jgn lupe click taw... :)



STEP 4


.:: ble dah click..akan kuar macam nieyh...then korang click kat 'download' mcm yang dah aku bulatkan 2..


STEP 5


.::Step yang seterusnya...click lah macam yang aku bulatkan tu... :)


STEP 6


.::bagi sesiape yang guna IDM (Internet Download Manager) akan kua macam niey...so, korang click la dekat start download..selalunye tak makan mase lame pon...sekejap je...:)


STEP 7


.::Bile dah siap download..korang bukak la window IDM tu...patu right click kat yang dah dibulatkan tuh...& choose 'open file'


STEP 8


.:: Then, die akan keluar maacam nieyh...double click kt yang ak bulatkan 2...disebabkan dah banyak sangat yang ak download...jd keluar la banyak2 macam nieyh...korang jgn plik lak law korang punyer keluar satu je...:D


STEP 9


.::Step yang seterusnya..ble dah click macam yang dijelaskan dalam STEP 8, akan keluarla satu window macam nie...:) ..
1 ) mule-mule click skali macam yang dijelaskan dalam pic di atas
2) then, click 'EXTRACT TO'


STEP 10


.::then, akan kua macam nieyh..pilih la mane-mane tempat yg korang nak sebagai tempat utk simpan ble dah di extract nanti...then, click 'OK'


STEP 11

.::then, bukak la tempat kt mne korang pilih untuk simpan bnde nieyh tadi....open and copy...ni salah satu contoh step2 je... :P


STEP 12


.::kemudian, open 'local disk : C '..n click kt Windows


STEP 13


.:: patu click kt yg dye tulis 'FONT'


STEP 14



.:: ble dah click..paste kn kt cini..:) ..SIAP!!!

korang bleh la test kt Microsoft Words korang... :D