Saya, Me, I

Saturday, 22 December 2012

Kenduri si "CINTA di MUKA BUKU"



Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum, selamat, pagi selamat, tengah hari, selamat petang & selamat malam kepada semua readers yang still sudi mengunjung ke blog nih..:D. Alhamdulillah still lagi diberi kesempatan untuk menghupdate blog nih untuk kali nih.



Tengok la title post tuh...sal 'kenduri' an?an?an? ..haa, entry kali nih nak cite sal kenduri la..hehe.…

Camne nak start ea..uhmm..cam nih...semalam bersamaan dengan 22hb Disember 2012 berlangsunglah majlis menyambut tetamu dekat rumah kawan muci..:D


Eh2..bukan kawan muci tau yang kawen..abang die punye majlis hehe…jadi..kitorang pon dijemput la untuk menghabiskan nasi minyak kt rumah die..best! ade lauk ayam percik, gulai daging, sayur timun *kot, hentam jek*, ikan kering, sambal belacan, buah tembikai & lastly agar-agar.  Memang BOOM la! Penuh satu pinggan.hehe.. tambah-tambah sekarang musim hujan..perut keje lapa je memanjang…;P..

Abang membe muci tuh namenye Tajul Ariff, isteri die pulak name Suhaila :D. Sweet kan kad die ;)

kitorang bergerak dari rumah dalam pukul 12.15pm.
perjalanan kitorang pergi tuh agak sesak jugak la dengan banjir sini sane...wuhuhu~


Tengok tepi nih!
haa..nih la keadaan dalam kerete waktu kitorang on the way nak ke kenduri...kitorang naik prebet...Rm30 pegi & balik. :)

Driver yang bawak kitorang nih panggilan die 'pakcik awak'
hehe~ unik tak?? kalau korang nak tau..pakcik nih selalu paggil kitorang nih dengan panggilan 'awak'..ehe~ macam mana maw explain eh? uhm?? paham-paham sendiri la..haha..sebab tuh lah lekat name die kitorang panggil pakcik awak.

Die sporting! & senang berurusan..die la antare driver yang slalu bawak kitorang bile nak pegi mane-mane. *Thanks PakCik! Jasamu dikenang uhuks2 >_<*

Hujan lebat..nak masuk kawasan perumahan kawan muci tuh pon air naik. Tapi nak buat macam mane..redah jek..:P


Nih la member muci tuh.  Kecik molek jek die. Comel an! ;)
 Lupe lak nak gitau..tema kenduri tuh warne HIJAUCute jek! :D

Malas nak tulis dah. Tengok pic pulak deh !:D

Bile dah takde arah tuju, Kat dapur la tempat kitorang -_-  :P


Bergambar dulu! :D


Banyak baby kat rumah tuh! geraaam aser! >____<

Bilik pengantin.

Pengantin bergambar bersama sanak saudara!
Haa! lupe lak nak cerite. Kenape muci buh tittle "cinta muka buku"? Menurut kawan muci yang comel tuh, abang die kenal dengan isteri die dekat FB! First dengar terkejut gak. Yela, bukan boleh pecaye sangat FB nih.  Tapi, bile Allah dah tetapkan name diorang sebagai suami isteri, akan jadi jugak suami isteri! :D . Memang padan la dengan lagu najwa latif  "CINTA MUKA BUKU" .

Tengok dorang pon macam sweet jek! sorang orang KELANTAN, sorang lagi orang Sungai Petani. :D. Kuasa Allah! walau jauh sekalipun bila Allah dah tentukan macam tuh, maka jadilah! :D


Kek! x sempat nak rase -_- (ewaah~ sebok lak. :P )

Aik?? xde pon gambar kitorang dengan pengantin? huhu. Ade! tapi disebabkan ade masalah teknikel..pic tuh x leh nak di "UPLOAD" ! huwarrghhh!! >.< Sedih gak nih...tapi x pe lah. Tak penting sangaat pun. :D

Hee~ ape-ape pon. Kami ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU! Moge cinta sampai ke syurga amiin!


pe lg? amin kan la! hehe.. PEACE! 


Assalamualaikum!


Dah abis bace, mintak sangat-sangat click LIKE kat bawah nih!
terime kasih ! :D




Thursday, 6 December 2012

dari 'Stranger' kepada 'Sahabat' ??

. . .  ehem3. . . ( betul-betulkan cemin mate..tarik napas dalam-dalam..hembus pelan-pelan.. -_- ) lets start our reading with......


Assalamualaikum! :D

Selamat pagi ! selamat tengah hari! selamat petang & selamat malam kepada semua readers yang sudi mengunjung ke blog nih!..  :D welcome!! for the new readers & welcome back again pada pengunjung yang sudi lagi mengunjung ke blog nih! >_<
thanks cz bagi sokongan!


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani.  Alhamdulillah, mushi masih lagi berkesempatan dengan izinNya meng'update' blog nih pada hari ni.  ehem3.  Sebenarnya, mushi update nih pon sebab ade permintaan dari seseorang..-_-. hehe. Nak taw sape??? haa..sabaq2! nak cite la nih.. ;)

umm..sebelum tuh..meh nak tanye sket..korang penah tak kenal seseorang tapi pada hakikatnnya tak penah pon ketahui kewujudan die kat dunia nih?(hiperbola tak ayat? >_< hi2)..:P OK! kalau penah boleh la share cite korang kat ruangan 'comment' tuh! tak pe..jangan segan silu..tulis je! insyaa Allah akan dibace n direply..;)

             Haa! mushi tanye tuh sebab mushi penah la kenal 'seseorang' nih yang pada hakikatnya tak penah kenal pon die sebelum nih n tak penah tahu pon kewujudan die nih. Pecaye tak? kitorang baru jek kenal tak sampai pon setahun.. dalam 7 bulan je..dah macam adik n kakak! ;)

hee~ actually die baru form 4 for this year!

 -------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------

Macam nih la permulaan kitorang kenal! 'Conversation started May 30' simpan lagi.  Sebenarnye ade je lagi comments dari die...tapi...x larat la nk screen capture banyak2 -_-...(carik n tengok sendiri la yepp!) hee~

"baru je kenal, terus bagi num fon n terus rapat..tak bahaye ker??"
aip3! jangan pikir yang bukan-bukan okeh. (tak baek) ;)

meh nak cite...

               Bagi kite yang baru kenal nih first, jangan la pecaye bulat-bulat seseorang tuh! Second, cek dulu latar belakang die..n sape die nih sebenarnnye..kalau 'stranger' tuh menimbulkan keraguan kite, better x payah nak kasik num fon or ape2 info yang peribadi pada die..tak kesah la pompuan or lelaki!  zaman IT sekarang nih..macam-macam kemungkinan boleh berlaku. Jadi beware!

Itu langkah-langkah yang mushi ambil sebelum nak kasik die nih number fon n bile ade orang nak bkawan rapat dengan mushi..:)

Die nih sebenarnnye junior kawan mushi kt kolej nih. Kirenye kawan muci nih tahu la sikit sebanyak latar belakang budak nih..n cite pada mushi..lam erti kata yang mudah, 'kire dak nih boleh dipercayailah' .  Nak kate dorang nih rapat..ntah la..he3..itu pegi tanye dorang sendiri..:P

ok. Sambung lagi...

           Dak kecik nih jugak  belajar kat Sekolah Menengah Kampung Laut, Terengganu. Die nih gila2, sweet, funny, periang, garang, n kadang-kadang menakotkan..he3..:P tapi itu kalau ade orang kacau die la..(kalah godzilla lagi..-_-.he2.jangan marah..) :P

Kalau mushi ade masalah..die la jadi pendengar setia..walaupon x dengar pon..tulis mesej jek.hee~..kalau die ade masalah pulak, die senang nak share nan mushi! kire saling bertukar-tukar cerite la..kalau korang nak kenal die pegi la add FB die..hehe..promot lak! itu pon kalau die terime la..kalau tak..harap maap..:P

Kitorang tak penah berjumpa n tak pernah call..haha..(pelik x??)..just chat kt FB, twitter n fon..tapi boleh rapat gile! itu la yang dinamekan jodoh! haha..bukan jodoh nak kawen tuh..tapi jodoh dalam berkawan...(ade ker??ntah..hentam jek..:P).  Tapi itu semua susunan dari Yang Pencipta..Dia lah yang kenalkan mushi dengan dak kecik nih. Dia jugalah yang mewujudkan ukhwah antara kami..alhamdulillah..thanks Ya Rabb!!


Ini la diee! sweet ta?sweet ta?? he3..Sori ye dak kecik..kidnapped pic sket..:P makan la nasik lemak tuh sampai habis dlu! 
model payung plus sliper jepun! he3! PEACE!


p/s pada dak kecik : thanks cz jadi kawan saye..huk3..moge ukhwah kita berkekalan hingga ke akhirnya! amiin! (haa..readers ape lg..amin kan la! he3. maseeh! :P)

boleh click link nih kalaw nk taw tips2 nk jadi friendly dengan orang yang baru kite kenal..;) http://www.strangerstofriends.com/2012/08/reminders/

seperti biase..please hit LIKE! kalau dah bace..
itupn tande sokongan korang pada mushi jgk aw! ho3. maseeh!!! >__________<



Tuesday, 4 December 2012

Hamba kepada siapa??

Assalamualaikum!!

selamat pagi! selamat tengah hari! selamat petang! & selamat malam pade semua readers yang sudi mengunjung ke blog  ni!! :D

 *tarik napas pelan2..hembus*. Alhamdulillah segala puji bagi Allah kerana masih lagi mengidupkan kita sehingga ke ke harini. haa! tengok! bagitu sayangnye Allah pada kita..macam-macam nikmat dah Allah bagi..tapi masih lagi susah ntok diri nih na menunjukkan rasa bersyukurnya pada Allah..ish3..istighfar2.. *huhu...utk diri ini jugak.T_T*

Entry pada kali nih, muci nak kongsi sikit waktu zaman kocik2 muci dulu. haa! korang pon mesti ade zaman bersejarah & zaman kegemilangan korang dulu jugak..an? an? an? :D.. 

zaman kanak-kanak dulu..macam-macam ragam ade !..bile kite dah besar2 nih..bile dipikir2 kan balik..mesti ade rase nak gelak..tol tak? rase nak nages pon ade..& rase menyesal pon ade..he3.. biasela..baru nak belajar la katekan..;)

uhmm..paling muci ingat sampaila sekarang nih pesan abah muci.  hu3..nak taw tak pesan ape?? hek3...macam nih.....

dulu..waktu zaman kanak-kanak dulu, abah muci ni garang+tegas.  ho3..takot taw! *tuh la sape suh nakal..-_- * muci n abang2 n kakak2 suke la tengok TV. sampai la masuk waktu solat..hurmm..bile azan kene la hormat..jadi sound TV tuh akan dikecilkan x pun akan di'MUTE' kan..tapi, masing-masing still lagi tak berganjak. Mate nih tepat je mengadap skrin TV tuh.. 

Sampai la abah habis solat. then, abah cakap. "dah solat belum?". Kitorang nih ape lagi..masing2 me'MUTE'kn diri la dah tau tak solat lagi..nak jawab takot abah marah+rotan. *wuhu~ garang aw abah kite*..tapi semua still lagi tak berganjak walaupon dah cuak dah.. Abah pon amek remote,off TV n sambung cakap lagi , "nak jadi hamba Allah ke?nak jadi hamba TV?" wuhuu~ pe lagi..baru la semua pakat-pakat lari masuk lam toilet amek wuduk! :P..



copy n paste from http://www.kozumiro.blogspot.com/  (mintak izin yep..:P)

haa! kat sini muci nak highlight kan..kite nih nak jadi hamba Allah ataupun hamba kepada makhluk Allah?? waktu kecik2 dulu..memang kalau buat sesuatu tuh takot sangat abah marah. Tapi sekarang barulah dapat tangkap ape sebenarnye yang cube abah sampaikan.  

Kadang-kadang tuh FB, TV, Youtube, movie korea+hindustan+melayu+omputeh lagi diutamakan dari SOLAT!..seolah-olah bende-bende tuh pulak tuhan kite..nak hujung-hujung waktu baru la nak solat...walaupon solat tuh hanya memakan masa 5 minit je. hu2 (peringatan yang tersangat pada diri yang menulis nih T_T..astaghfirullahalazim!). 

Ingat! solat tuh penting bagi membina diri kita n membina hubungan kite dengan Yang Pencipta! kalau sekali tak solat x sempurna lah hidup kita nih...peringatan pada diri ini n kawan2! jom solat diawal waktu! kite cube elakkan dari melengah2kannye ye! :D 

 >>haa..Baru Allah sayang ! ;) bile Allah sayang insyaa Allah semua perkara Allah akan bantu n dipermudahkan.

thanks for reading! moge kalian sentiasa dirahmatiNya! ;) hit LIKE kt bawah kalau agree dengan post muci kali nih...;)  

Sem Akhir!

~ Surah Al-Asr ~
Bismillahirahmanirrahim...
1) Demi Masa,2) Sesungguhnya SEMUA manusia itu di dalam kerugian,3) KECUALI mereka yang berIMAN, dan beramal soleh 4) Dan berpesan2 pada kebaikan, dan berpesan2 pada kesabaran.
(SodakaLLahul 'azim..)


tip tap! tip tap! cepat jek masa berlalu..sekarang dah hampir 3 tahun dah muci belajar kt kolej nih.  Huhu. tanpa kita sedar masa tuh cepat je nak tinggalkan kita. Rase macam baru je seminggu daftar sebagai freshie tengok-tengok dah jadi senior.  Ish3! (melampau sangat tuh hiperbolanye :P )

Kali ni jugak merupakan semester yang terakhir muci kt cini..hwaa! x lame lagi nak praktikal pastu nak grad dah! wuhu~ tidak ku sangka!

Moga semester kali nih muci dapat la buat yang terbaik. Niat dihati tringin sangat nak dapat 4flat! yela result sebelum2 nih x de la teruk sangat pon.. tapi tak penah lagi sampai ke tahap 4 nih! waduh!

Mohon doa dari readers yang sudi menerjah blog muci nih..arap2 dapat la cita2 muci tuh tercapai..amiin..:D 
maseh uolls! moga kalian sentiasa dirahmatiNya.


p/s : moga masa-masa kita pada masa akan datang sentiasa dipenuhi dengan amal-amal yang bakal membawa kita kesenangan di akhirat nanti. amiin.

ceria di hari pertama pendaftaran sem 6!