Saya, Me, I

Tuesday, 4 December 2012

Hamba kepada siapa??

Assalamualaikum!!

selamat pagi! selamat tengah hari! selamat petang! & selamat malam pade semua readers yang sudi mengunjung ke blog  ni!! :D

 *tarik napas pelan2..hembus*. Alhamdulillah segala puji bagi Allah kerana masih lagi mengidupkan kita sehingga ke ke harini. haa! tengok! bagitu sayangnye Allah pada kita..macam-macam nikmat dah Allah bagi..tapi masih lagi susah ntok diri nih na menunjukkan rasa bersyukurnya pada Allah..ish3..istighfar2.. *huhu...utk diri ini jugak.T_T*

Entry pada kali nih, muci nak kongsi sikit waktu zaman kocik2 muci dulu. haa! korang pon mesti ade zaman bersejarah & zaman kegemilangan korang dulu jugak..an? an? an? :D.. 

zaman kanak-kanak dulu..macam-macam ragam ade !..bile kite dah besar2 nih..bile dipikir2 kan balik..mesti ade rase nak gelak..tol tak? rase nak nages pon ade..& rase menyesal pon ade..he3.. biasela..baru nak belajar la katekan..;)

uhmm..paling muci ingat sampaila sekarang nih pesan abah muci.  hu3..nak taw tak pesan ape?? hek3...macam nih.....

dulu..waktu zaman kanak-kanak dulu, abah muci ni garang+tegas.  ho3..takot taw! *tuh la sape suh nakal..-_- * muci n abang2 n kakak2 suke la tengok TV. sampai la masuk waktu solat..hurmm..bile azan kene la hormat..jadi sound TV tuh akan dikecilkan x pun akan di'MUTE' kan..tapi, masing-masing still lagi tak berganjak. Mate nih tepat je mengadap skrin TV tuh.. 

Sampai la abah habis solat. then, abah cakap. "dah solat belum?". Kitorang nih ape lagi..masing2 me'MUTE'kn diri la dah tau tak solat lagi..nak jawab takot abah marah+rotan. *wuhu~ garang aw abah kite*..tapi semua still lagi tak berganjak walaupon dah cuak dah.. Abah pon amek remote,off TV n sambung cakap lagi , "nak jadi hamba Allah ke?nak jadi hamba TV?" wuhuu~ pe lagi..baru la semua pakat-pakat lari masuk lam toilet amek wuduk! :P..



copy n paste from http://www.kozumiro.blogspot.com/  (mintak izin yep..:P)

haa! kat sini muci nak highlight kan..kite nih nak jadi hamba Allah ataupun hamba kepada makhluk Allah?? waktu kecik2 dulu..memang kalau buat sesuatu tuh takot sangat abah marah. Tapi sekarang barulah dapat tangkap ape sebenarnye yang cube abah sampaikan.  

Kadang-kadang tuh FB, TV, Youtube, movie korea+hindustan+melayu+omputeh lagi diutamakan dari SOLAT!..seolah-olah bende-bende tuh pulak tuhan kite..nak hujung-hujung waktu baru la nak solat...walaupon solat tuh hanya memakan masa 5 minit je. hu2 (peringatan yang tersangat pada diri yang menulis nih T_T..astaghfirullahalazim!). 

Ingat! solat tuh penting bagi membina diri kita n membina hubungan kite dengan Yang Pencipta! kalau sekali tak solat x sempurna lah hidup kita nih...peringatan pada diri ini n kawan2! jom solat diawal waktu! kite cube elakkan dari melengah2kannye ye! :D 

 >>haa..Baru Allah sayang ! ;) bile Allah sayang insyaa Allah semua perkara Allah akan bantu n dipermudahkan.

thanks for reading! moge kalian sentiasa dirahmatiNya! ;) hit LIKE kt bawah kalau agree dengan post muci kali nih...;)  

No comments:

Post a Comment

Assalamuaalaikum..!!
Dah penat bace..please tggalkan comment k..
maseeh!!